Hatékony Leszek!

Miért NEM 8 óra a munkaidőd?

June 15, 2023 Showcast Media Season 1 Episode 19
Miért NEM 8 óra a munkaidőd?
Hatékony Leszek!
More Info
Hatékony Leszek!
Miért NEM 8 óra a munkaidőd?
Jun 15, 2023 Season 1 Episode 19
Showcast Media

Támogatónk:
NEXT Academy
www.nextacademy.hu

------

🎙 Itt éred el még a műsort🎙
https://project-blue.hu/podcast

🔵 Project Blue 🔵
Csatlakozz Te is a Project Blue klub-hoz és legyél hatékonyabb!
https://project-blue.hu/klub

Lépj be a Discord szerverre és beszélgessünk:
https://project-blue.hu/discord-login

✉️ Iratkozz fel a Hírlevélre ✉️
https://project-blue.hu/hirlevel

📌 Találkozzunk máshol is 📌
Discord: https://project-blue.hu/discord-login
TikTok: https://tiktok.com/@hatekonysag
Instagram: https://instagram.com/hatekonysag
Facebook: https://facebook.com/projectbluetraining

Üzennél nekünk?
https://project-blue.hu/kapcsolat

A műsor készítői:
Mikos Ákos & Tóth-Czere Péter

Show Notes Transcript

Támogatónk:
NEXT Academy
www.nextacademy.hu

------

🎙 Itt éred el még a műsort🎙
https://project-blue.hu/podcast

🔵 Project Blue 🔵
Csatlakozz Te is a Project Blue klub-hoz és legyél hatékonyabb!
https://project-blue.hu/klub

Lépj be a Discord szerverre és beszélgessünk:
https://project-blue.hu/discord-login

✉️ Iratkozz fel a Hírlevélre ✉️
https://project-blue.hu/hirlevel

📌 Találkozzunk máshol is 📌
Discord: https://project-blue.hu/discord-login
TikTok: https://tiktok.com/@hatekonysag
Instagram: https://instagram.com/hatekonysag
Facebook: https://facebook.com/projectbluetraining

Üzennél nekünk?
https://project-blue.hu/kapcsolat

A műsor készítői:
Mikos Ákos & Tóth-Czere Péter

Ott tartunk, hogy másfél órát simán levonhatunk abból a 8 órából, amit te munkaidőben töltesz. Egyébként a statisztika azt szokta kimutatni, hogy a reális ennél még kevesebb. Tehát, hogy egy 8 órás munkád van plusz fél óra ebédszünettel, a nettó munkára fordítható betervezhető időd, az 6-6,5 óra. Úgyhogy a munkaidődnek a 35 százalékával nem tudsz előre tervezni, tehát a 6 órának a 35 százalékával nem tudsz előre tervezni. Nagy jóindulattal, harmadolvasással meg tudjuk határozni, akkor effektív négy órára tudsz tervezni minden nap. Ja, a 8 és fél órás munkaidőben.
 - Hatékony leszek.
 - Egy podcast azoknak, akik szeretnének hatékonyabbak lenni. Hatékonyabbak, de hatékonyabbak.
 - A napi küzdelmeidben, az idővel folytatott harcodban szeretnénk segíteni ezzel a műsorral, veled együtt keressük részről részre, hogy hogyan lehet szervezettebben élni, időt spórolni, kevésbé aggódni.
 - Ez a cél. A többit pedig már csak rajtad és rajtunk múlik.
 - Hatékony leszek Podcast, ha jobb akarsz lenni saját magadnál.
 - Helló, és adj Isten, ez a hatékony leszek. Podcast kis morzsája, amelyben szeretnénk segítséget nyújtani neked, mint ahogy egyébként minden egyes podcastünkben, hogy hogyan légy hatékonyabb. Helló, itt Miklós Ákos?
 - És Tóth-Czere Péter.
 - És nem is olyan régen az egyik podcastünkben felvetődött az, hogy amikor a munkaidőről beszélünk, és ez nyilván egyébként a klasszikusabb munkaidő lehet, de aztán kíváncsi leszek ezen a ponton, hogy a nem klasszikus munkahely is, azaz a nem bejelentett 8 órás munkahelyekre is igaz-e az, hogy az, amit mi munkaidőnek gondolunk, az valójában nem annyi, amennyi. Vagy ez a jó kiindulás, hogy a hét és fél óra, nyilván ebéd nélkül, vagy ebéddel nyolc óra ebéd nélkül 7,5 óra, az valójában kitöltendő-e. Mit gondolsz erről Péter? Segíts nekem!
 - Igen, ez egy nagyon-nagyon komoly banánhéj, mert mindenki úgy tervez, hogyha nekem van egy 8 órás munkaidőm, amire egyébként szerintem még arra kerül rá a plusz fél óra, és 8 és fél órás a munkanapom, de akkor mondjuk számolok nyolc órányi munkával, és eltervezek magamnak 81 munkát, akkor minden nap haza fogok menni úgy, hogy ma se csináltam meg, amit szerettem volna.
 - Dehogy. Nyolc órában az egy nagy időszak.
 - Két dologra vetítsük ki, és akkor ezzel szerintem adunk tényleg egy ilyen nagyon intenzív tíz percben impulzust mindenkinek, hogy hogyan tudja kicsit átgondolni a munkanapjait, hogyan tudtok hallgatóként, vagy tudsz te is akár jobban előre tervezni magadnak, és akkor legyél te kérlek az állatorvosi ló ebben az esetben, hogy akkor nézzük meg, hogy neked.
 
 Ó, ez még itt is van.
 
 Hogyan épül föl neked egy tök átlagosat nézzél, tehát hogy most van, amikor el kell szaladni, mondjuk ne a mostani múlt hetet nézzük, vagy ezt a hetet nézzük, amikor föl kellett jönni Budapestre, az egy kicsit felborítja a napirendet a te esetedben. Egy tök átlag munkanapot, ha megnézünk, akkor van egy nyolc órányi munkaidőd, mi történik neked a munkaidődön belül, ami nem munka? Gondold át! Hát, jogos. Van egy megérkezés-fázis, merthogy ezek egyébként szerintem fontosak, lecuccolás, nyilván télen még több lecuccolás, és hát a gyakorlat.
 - Igen, légy szíves. Aztán ezt lehet, hogy egy munkaügyi perben fel tudják ellenem használni.
 - Ja, nem, véletlenül el fog jönni előtte. Tényleg próbáljuk meg egy picit lehúzni a földre, hogy mindenki lássa meg, hogy mire mennyi idő megy el. Szerintem ez a legátütőbb. Nekem ez volt a legátütőbb, amikor tényleg leírtam, tehát a megérkezés, a két videó, Úristen, dolgozzunk fázisig. A szociális élet sem probléma, tehát, hogy ez benne van, ez a velejárója, erre igényünk van. Tehát, hogy ez a legfőbb érv ma a home office ellen, hogy az emberek szeretnének kapcsolódni a munkatársaikkal. Tehát, hogy ez tök rendben van. Ez mennyi idő neked nap elején?
 - Szerintem legalább fél óra. Tehát az, amíg üzemi hőfokra kerülök, az egy fél óra. Na, akkor az harminc perc van, amíg megérkeztél. Oda teszem azt mondjuk előbb mész be egy kicsivel, és akkor legyen csak húsz perc, mert hamarabb érsz be a munkába.
 - Dolgoztál egy blokkot.
 - Dolgoztál egy blokkot.
 - Pontosan.
 - Valami nasi, kávé, ilyesmi.
 - Az húsz perc.
 - Igen. Arról nem beszélünk, nyilván, hogy most ez egy ideális nap, tehát nem hívtak ki másik helyszínre, ahová mondjuk esetleg rendezvényügyben kell kisétálni. Az életemnek egyik felét a Debreceni Egyetem könyvtárában töltöm, ez a délelőttjeim jelentős része, az egyetemi és nemzeti könyvtár pedig hát olykor rendezvényeket is csinál, és hát hogy itt is van például arra mód és lehetőség, hogy ez megtörténjen.
 - És éppen ezért.
 - Fontos lesz egyébként egy másik aspektusból, úgyhogy azt mindenképpen visszahozzuk, de hogy ez nem az álommunkanapnak a része, akkor így ebben a formában igen. Mi van még? Megtíz óra, aztán visszamentél dolgozni.
 - Visszamentem dolgozni.
 - Hát, és akkor látszott, hogy mennyire egyébként Maslow-piramis, jön az ebéd, amely ebéd azért mégiscsak hát onnan kezdődik, nyilván nem az első falattal, hogy az ember kiválasztja, hogy mit eszik a kantinban, vagy mit rendel, esetleg mi van a hűtőben, és abból mit tudok magamnak összegyúrni. Na, ez hogyha meg a kábé végigveszi, ez szerintem a fél óra, az nem is reális. Azt kell, hogy mondjam, hogy sokszor ez még több szokott lenni.
 - Hát, akkor adjunk erre is plusz 30 percre számoljunk még egy 20-at, az szerintem úgy nagyjából az előtte utána fázist körülbelül le tudja fedni. Ha nem volt semmi érdekes téma az ebéd utáni kávénál, ami miatt ott ragadsz.
 - Akkor biztos van egy olyan téma napközben, ami most, hogyha már nemcsak az étkezésekhez adódik, hanem feljön egy egyszerű hétköznapi beszélgetésben, ami legalább 10 vagy 15 percet elvisz abban, hogy négyen-öten megbeszélitek irodán belül, hogyha irodán belül vagytok, hogy mi így gondoljuk, mi úgy gondoljuk, ti úgy gondoljátok, tök jó. Nagyon király, amúgy meg dolgozzunk. Szóval, hogy ezzel is eltelhet idő, ezt is szociális életnek nevezném, plusz szociális élet, ez legalább 15 perc. Nyilván, ha nem egyedül vagy, akkor az általában - mármint bocsánat -, ha egyedül vagy, és mondjuk otthon dolgozol, ez sokszor olykor egy-egy ilyen telefonhívást is jelenthet. Anyával, tesóval, barátnővel, nem tudom mivel. Biztos vagyok benne, hogy megtörténik napközben, meg jó is, hogy megtörténik bizonyos szempontból, felfrissít. Még amit behoznék, mint egy kategória, az az új 4 óra, a 3 óra, azaz három órakor már ráfordulsz a célra, tehát fél négykor teljesen érthetetlen módon kikapcsolnak gépek, és háromnegyed négykor az órák úgy néznek ki, mintha négy órák lennének, és ezért el is tudsz indulni. Mert megtéveszt téged ez a délibáb, hogy a háromnegyed négy az már négy. Ezért elindultam haza.
 - Ez irodában is működik, de azt gondolom, hogy egy boltban is működik, amikor tíz perccel az áreset mondják, hogy hát most már hamarosan zárunk, úgyhogy.
 - True.
 - Már nem szolgálunk ki.
 - Valamikor nem működik ez, viszont biztos, hogyha szabadúszó vagy, egyedül dolgozol és önmagad főnöke vagy, ebben az esetben az új 4 az 5.
 - Ezt nem is akarom egyébként így megkapirgatni, hogy a szabadúszóként ez mennyire nem igaz. Az alapelv ott is igaz, csak más a prioritás, meg az időtáv, ezen lehet egyet tekerni. Na, de azt mondom, hogy akkor van egy tök átlagos napod, amikor nem mész el sehova, hanem csak az van, hogy bent kell üljél, dolgozzál, és a csapatban benne vagy, akkor volt egyszer egy húsz perc a megérkezésre, ha tízóraival, akkor az negyven perc, az ebédhez a plusz húsz perccel egy óránál tartunk, a szociális élet meg a korábban elzarándokolás a munkahelyre, az még fél óra. Tehát konkrétan ott tartunk, hogy másfél órát simán levonhatunk abból a nyolc órából, amit te munkaidőben töltesz. Egyébként a statisztika azt szokta kimutatni, hogy a reális ennél még kevesebb. Tehát, hogy egy 8 órás munkád van plusz fél óra ebédszünettel, a nettó munkára fordítható betervezhető időd, az 6-6,5 óra.
 - A social médiát nem számoltuk bele, bocsánat, a social mediát nem tudom.
 - Az három óra.
 - Igen.
 - Legalább, illetve egyéb más Marketplace jellegű csoport.
 - Úgyhogy számolhatunk nyugodtan 6-6 és fél órával naponta, és tedd egymás mellé a kettőt, betervezek hat és fél órányi feladatot magamnak, és betervezek 8 és fél órányi feladatot magamnak ugyanarra a napra. Takra ugyanannyi feladatot fogsz elvégezni mind a két esetben, csak az egyiknél úgy mész haza, hogy ma se sikerült, a másiknél meg úgy mész haza, hogy ma is sikerült.
 - Akkor most azt mondtad, hogy fogadjam el?
 - Fogadjam el?
 - Igen, de nem gép vagy, tehát ezek egy normál munkaidőnek a részei. Ezt egy munkáltatónak is ezzel tisztában kell lennie, hogy ezeket nem vonhatja meg az embertől, nyilván a korábban elmenetelt, azt persze meg lehet azért beszélni, hogy az nem korrekt, vagy korrekt, vagy belefér, nem belefér tök mindegy, de hogy a napközbeni dolgokat, azok nem elvárhatóak, hogy ne éljél egy minimális szociális életet, ne tartsál egy kávészünetet, ne ihassál meg egy közösségi élet él és közben egy kávét kombinálva a kettőt egymással. Tehát, hogy ne tarthassál egy lélegzetvételnyi szünetet, amikor megnézel három tiktok videót, hogy felfrissüljön az agyad. Ez a munkáltatónak is az érdeke, hogy ne fásult zombikkal dolgoztasson. Úgyhogy 6-6 és fél óra. És akkor a házi feladat, hogy tömények legyünk, az ez. Ezt fogd meg, vidd haza, és így tervezd el a napodat, hogy hat órányi melót tervezzél magadnak holnapra.
 - És itt be merjem hozni egyfajta zárt gondolatként, hogy ismerem azt a szabályt, hogy a munka kitölti a rászánt időt? Tehát a hat óra az olykor levihető kevesebbre is?
 - Hát hogyha gyorsabban végzel, akkor tökre meg fogsz elégedni magaddal, és lehet, hogy akkor több szociális életet fogsz élni, aznap lehet, hogy több munkát fogsz magadra venni, ez attól függ, hogy teneked mi okoz majd örömet, és még egy kis kanyarral térjünk ki arra, hogy miért ne hat órányi feladatot tervezzél magadnak.
 - Tehát még abból is alkudjunk le?
 - Igen.
 - Nagyon jó.
 - Ez az egyik fele, most ezen a ponton állítsátok le a felvételt, tervezzétek meg a hat órát, indítsátok újra, és megbeszéljük, hogy miért nem hat újra. Mert így lehet jól levezetni logikailag. Na most akkor neked van hatórányi munkád holnapra, most nézzük meg azt, hogy mi az a típusú munkavégzés, amikor te ülsz a gépednél, erre van a hat órád letervezve, és ha csak egy százalékot tudsz arra mondani, hogy hány százalékban jönnek oda az asztalodhoz kérdezni, hívnak fel telefonon. Kell átmenned a rendezvény helyszínre és ott dolgozni. Ez a munkaidődnek hány százalékát teszi ki, amire mondjuk úgy, hogy nem tudsz előre tervezni.
 - Tehát az ilyen benne van a tervezett tervezett.
 - 32,5.
 - Azt matematikailag fölkerekítjük 35-re, úgyhogy a munkaidődnek a 35 százalékával nem tudsz előre tervezni, tehát a 6 órának a 35 százalékával nem tudsz előre tervezni. Nagy jóindulattal, harmadolással meg tudjuk határozni, akkor effektív négy órára tudsz tervezni mindennap. Ja, a nyolc és fél órás munkaidődből.
 - Ez jó, ez tetszik, ez azért tetszik, és akkor nem is tudom, hogy ez a gondolat itt beérhet-e, beleharaphatok-e, de hogy akkor az van, hogy rögtön nem tolom tele az egész napomat és bízom abban, hogy a nyolc órában én ezt a rengeteg megírandót, megvágandót, nem tudom, mit megcsinálom, hanem azzal tervezek, amire itt már most már lenettóztuk, hogy akkor ez van itt 4 óra, oszt akkor onnantól bármi történhet, mondhatják ezt felénk. A megoldás az, hogyha minden napra azt mondod, hogy négyórányi feladatot elteszek magamnak holnapra, hogy holnap ezt meg fogom csinálni, akkor, hogyha így tudatosan végigjárod, és tudod ezt a százalékot is a sornak a végén, hogy neked mennyi az a százalék, amit meg tudsz határozni magadnak munkára, akkor reálisan fogsz dolgozni. Nem fogsz kevesebb feladatot megoldani. Ugyanannyi feladatot fogsz megoldani, csak úgy mész haza, hogy sikerült. És ez egy kurva jó érzés.
 
 - Na, hát ezzel a gondolattal szeretnénk téged elengedni és kívánunk ehhez sok sikert, hogy te is betervezhesd magadnak, kedves pajtás, akihez hallgatod, hogy akkor a 7,5, vajon miért nem 7,5, de hogy mennyi valójában a képlet alapján számolt ki magadnak bátran te is, őszinteséggel és szeretettel. Köszi, hogy itt voltál velünk és hallgattad ezt az epizódot. Sziasztok! Hatékony leszek Podcast, ha jobb akarsz lenni saját magadnál.